Flourish + the Machine

Floreren als mens: wat bloemen leren over tot bloei komen

Kirsten van den Berg
Jun 18, 2025By Kirsten van den Berg

Floreren... het klinkt mooi. Maar hoe doe je dat? En is het eigenlijk wel haalbaar om altijd te floreren? Met die vragen begon ik een zoektocht naar de betekenis van floreren, toen ik afgelopen jaar een talk mocht geven over dit onderwerp. Ik dook de wetenschapsliteratuur in en vroeg vrienden, familieleden en collega's om me heen om hun ervaring en adviezen. Ten slotte ontdekte ik dat bloemen zelf misschien wel de beste leermeersters zijn. 

De Anatomie van Floreren

Jouw Bloembladeren: De Zichtbare Schoonheid
De lessen van de bloem beginnen bij wat het meest opvalt: bloembladeren zijn wat we als eerste zien - de kleur, de vorm, de uitstraling. Bij mensen zijn dit onze talenten en persoonlijke eigenschappen. Het doet meteen de vraag rijzen: wanneer kom ik het meest tot bloei? Als ik op het podium sta en mijn verhaal mag delen. Als ik mensen en organisaties begeleid in hun groei. Als ik dans en mijn lichaam vrij kan bewegen. Als ik diepe gesprekken voer waarin je elkaar echt ziet. 

Maar hier zit meteen nog iets moois: een bloem doet geen moeite om mooi te zijn. Ze is gewoon. En toch proberen we als mensen vaak zo hard om gezien te worden, dat we vergeten dat onze echte schoonheid schuilt in het authentiek zijn van wie we zijn.

De Bloemkern: Jouw Ziel
In het hart van elke bloem zit de kern - het echte wezen. Bij ons is dat onze ziel, ons diepste zelf. Floreren betekent vanuit die kern leven, niet vanuit wat anderen van ons verwachten of wat we denken dat hoort.

Echt jezelf zijn is voor de meesten van ons een levenslang proces. Elke keer leg je een laagje af. Laat je iets meer zien van je kern. Hoe bevrijdend is het als je jezelf toestaat om gezien te worden zoals je werkelijk bent - met al je onzekerheden en imperfecties - daar begint floreren.

De Meeldraden: Jouw Gave aan de Wereld
De meeldraden van een bloem zorgen voor de bevruchting - zij geven leven aan anderen. Bij mensen is dit wat we bijdragen aan de wereld, hoe we anderen 'bevruchten' met onze zielskwaliteiten.

Voor mij gebeurt dit als ik mensen kan helpen hun eigen bloei te ontdekken. Als ik iemand zie oplichten omdat ze eindelijk begrijpen wat hun unieke bijdrage is - dát is mijn meeldraad aan het werk. Welk medicijn ben jij voor je omgeving?

De Ondersteunende Structuur

De Beschermende Bladeren: Jouw Ondersteuning
Elke bloem heeft bladeren die haar beschermen en ondersteunen. Voor ons zijn dit de mensen om ons heen én de goede gewoonten die ons fysiek en mentaal in balans houden.

Ik leerde dit op de harde manier. Ik ging rechten studeren en miste de verbindeing met mijn creativiteit, gevoel en intuïtie. Ik bewandelde een pad dat maar ten dele bij me paste, tot mijn lichaam en geest protesteerden. Pas toen ik leerde om mijn basis in balans te houden, kon ik echt floreren. Ik leerde yoga, reiki en meditatie beoefenen. Ging simpelweg meer doen van waar ik blij van werd, zonder dat het nut moest hebben. En leerde met vallen en opstaan om mijn gevoeligheid als kracht te zien, in te zetten en ruimte te geven in de vorm van extra lummeltijd.

De Steel: Jouw Groei en Stevigheid
De steel symboliseert onze groei. Om te floreren moeten we soms eerst iets in onszelf laten groeien voordat het tot bloei kan komen. Dat vraagt geduld met je eigen proces en het omarmen van groeipijnen.

Aan floreren gaat altijd een groeiproces vooraf. Vergelijk jezelf dus niet met een ander die al vol in bloei staat als jij nog wortel aan het schieten bent. Je hebt vroegbloeiers, laatbloeiers, het hele jaar door bloeiers. Iedere bloem heeft zijn eigen moment. Soms bloei je vaker, soms even niet. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan in een wereld waarin er elke dag prestatie wordt gevraagd. Je eigen groeicurve volgen vraagt daarom ook om moed om het tóch anders te doen. 

De steel is ook onze stevigheid - ons lichaam, onze basis. Door je lichaam werkelijk te bewonen kun je stevigheid ervaren, ongeacht het weer om je heen. Ik ontdekte dit toen ik meer met yoga en meditatie ging doen. Mijn lichaam werd mijn anker, mijn thuisbasis.

De Wortels: Eerst Naar Het Donker, Dan Naar Het Licht
En dan nog deze mooie: een bloem groeit twee kanten op. Naar het licht en naar het donker. Eerst groeit ze waar je het niet ziet, tegen weerstand in legt ze de basis voor haar bestaan. Pas dan groeit ze naar het licht en wordt de struggle van het gronden de voeding voor het groeien en openen van de bloem.

Hoe dieper je kunt wortelen, hoe meer voeding je op kunt nemen om te groeien en bloeien. Het doorleven van weerstand geeft je groeikracht. Wist je dat de beste wijnranken groeien op moeilijke gronden? Wijnstokken op hele vruchtbare grond geven niet per se goede wijn. Voor goede wijn heb je oude stokken nodig die staan op een moeilijke bodem. De plant moet moeite doen om voedingsstoffen te krijgen.

De moeilijke, donkere momenten en uitdagingen in ons leven hoeven niet verkeerd te zijn. Ze kunnen ons de kracht geven om prachtige eigenschappen te ontwikkelen. Wat heb je meegekregen waar je uit kunt putten? Van je voorouders, uit je verleden - ook het moeilijke heeft je gevormd tot wie je nu bent.

De Omgeving: Voeding voor je Ziel

Zon en Regen: Wat Je Nodig Hebt
Om tot bloei te komen heb je de juiste voedingsstoffen nodig; fysiek, mentaal en emotioneel. De grond waarin we geworteld zijn dient bovendien over de juiste voedingsstoffen te beschikken.

Net als bloemen hebben we verschillende vormen van voeding nodig: vitaminen en mineralen voor ons lichaam, maar ook competentie, autonomie en verbondenheid voor onze ziel. De wetenschap van de psychologie leert ons dat deze 3 dingen onontbeerlijk zijn om te floreren. Maar denk ook aan: liefde, aandacht, intellectuele uitdaging. Hoe staat het daarmee in jouw leven? Wordt je voldoende gevoed?

Bestuiving: Inspiratie en Verbinding
Bijen zorgen voor bestuiving - ontvang je voldoende inspiratie? Wie of wat brengt nieuwe ideeën in je leven? Welke ontmoetingen doen je opleven?

Ook je omgeving speelt een rol. Is die ondersteunend? Geeft die vruchtbare contacten? Of groeit er onkruid dat je beter kunt wieden? Of heb je jezelf te verpotten?

De Wijsheid van Seizoenen
Ik ben een klaproos - wanneer ik in angst kom, klap ik dicht. Maar ik heb geleerd dat dit ook onderdeel is van mijn cyclus. Net als bloemen hebben wij onze seizoenen van bloei en rust. Ook als je floreert gaat dat gepaard met contractie en expansie, net als mijn dahlia die leek te ademen.

Als Een Bloem Niet Bloeit

Als een bloem niet bloeit, kijk dan naar de omgeving in plaats van de bloem. Welk onkruid mag worden gewied? Welke voeding mag worden toegevoegd? Welke ruimte, tijd en aandacht zijn er nodig?

En ook dit mooie inzicht van mijn achternichtje Elsemieke Hillen raakte me:

Als je de dingen tijd, ruimte en aandacht geeft, komen ze vanzelf tot bloei.

Een mooie reminder om geduld te hebben met je eigen proces.

Vaak zijn we streng voor onszelf als we niet 'presteren' zoals we denken dat hoort. Maar misschien hebben we gewoon andere omstandigheden, voeding of extra tijd nodig om tot bloei te komen.

De Som Die Moet Kloppen

We zijn niet maar één iets, we zijn een som van. En de som moet kloppen.

Dat is wat mijn moeder mij zei toen ik haar vroeg hoe zij kijkt naar floreren. En hoe waar zijn die woorden niet? 

Niemand staat op zichzelf. Een mens is nooit maar één ding - we zijn een som van al onze delen. We floreren als de som klopt: onze talenten, onze ziel, onze bijdrage, onze ondersteuning, onze groei, onze wortels, en onze omgeving.

Floreren kun je leren, net zoals de natuur zich aanpast. Het vraagt tijd, ruimte en aandacht. Zonder in het grootste cliché te willen vervallen: het vraagt dat je jezelf ziet en gunt wat je nodig hebt om groeien.

Want uiteindelijk is dat wat floreren voor mij betekent: de som laten kloppen en te genieten van de vorm waarin jij jouw medicijn en pracht mag delen met anderen. Niet omdat je moet, maar omdat je bent wie je bent. Dat is waar de wereld behoefte aan heeft: mensen die krachtig geworteld zijn in zichzelf en hun authentieke zelf delen met de wereld om hen heen.

En jij? Wanneer kom jij het meest tot bloei? Welke voeding heeft jouw ziel nodig om te floreren?